Bebras

De Bebras of Beverwedstrijd is een informaticawedstrijd voor kinderen van 10 tot 18 jaar oud. Tijdens de wedstrijd maken ze vijftien (interactieve) puzzels die een directe link hebben met onderwerpen uit de informatica: algoritmen, structuren, informatieverwerking, logica. Het zorgt ervoor dat de deelnemers leren denken als programmeurs. De opgaven zijn zo opgezet dat je geen voorkennis nodig hebt en de wedstrijd leuk én leerzaam is.

Eljakim IT is nauw betrokken met de organisatie van de Nederlandse beverwedstrijd en is geheel verantwoordelijk voor de organisatie van de Amerikaanse beverwedstrijd (Bebras Challenge USA). De wedstrijd motiveert leerlingen voor het informaticavakgebied en laat zien of ze goed zijn in deze manier van (logisch) nadenken.

Eljakim IT heeft een systeem ontwikkeld dat het gehele traject van de wedstrijd ondersteunt: van het klaarzetten van de opgaven tot het aanmelden van de leerlingen en het nakijken en certificeren. Ons systeem wordt inmiddels door 15 landen gebruikt. Het systeem is voortdurend in doorontwikkeling op verzoek van de organisatoren van de verschillende landen. 

Daarnaast hebben de verschillende landen verschillende eisen en eigen websites, maar werken ze allen met dezelfde code base. Het systeem bestaat uit twee onderdelen: de beheersite en de wedstrijdpagina. Dat geheel staat weer op verschillende servers, die allemaal up to date moeten blijven. Bovendien moet het systeem als de wedstrijden live gaan grote aantallen bezoekers aankunnen zonder te vertragen.

Eljakim IT fungeert voor dit project als helpdesk, sparringpartner, organisator en ontwikkelaar.